Enviat per: abada | 3 Juny 2010

Celebració del Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny del 2010

Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny del 2010

Cada any, el 9 de juny, se celebra el Dia Internacional del Arxius per commemorar la fundació del Consell Internacional d’Arxius, organisme que es dedica al desenvolupament de les institucions d’arxiu d’arreu del món amb l’objectiu de vetllar per la salvaguarda del patrimoni documental mundial.

Aquesta celebració pretén donar a conèixer la importància dels arxius en la preservació de la memòria històrica d’un país, així com la seva tasca de custòdia, conservació i difusió de la documentació que generen les persones i les institucions, tant públiques com privades, per portar a terme les seves activitats i funcions, testimoniar o provar les seves accions i garantir els seus drets. Aquesta documentació, creada responent als interessos propis dels productors, amb el pas dels anys esdevé font d’informació històrica del país i patrimoni de tothom.

Enguany, tres institucions a Andorra s’han sumat a la celebració d’aquest dia, amb l’organització d’un seguit d’activitats obertes a totes les persones interessades:

. L’Arxiu Nacional d’Andorra proposa una Jornada de portes obertes, que permetrà conèixer les instal·lacions de l’Arxiu, els diferents fons que custodia i els procediments per conservar la documentació i fer-la accessible. Aquesta activitat tindrà lloc en tres torns de visita de 90 minuts, a les 9, les 11 i les 15 h. També proposa la xerrada Com hem de conservar els documents. Vostè pregunta, l’Arxiu respon, a càrrec de la responsable de la Secció de Conservació i Restauració de l’Arxiu, Esther Carrillo, que tindrà lloc a les 20 h. Totes dues activitats es faran a la seu de l’Arxiu i s’ha de fer reserva prèvia abans del 4 de juny, als telèfons 80 22 87 i 80 22 88.

. El Comú de Canillo ofereix una Mostra documental  que permetrà als assistents veure diversos documents representatius dels fons documentals del Comú, de la mà del seu arxiver. Tindrà lloc d’11 a 13 h i de 15 a 17 h a la Sala del Consell del Comú. També s’oferirà als interessats la Projecció d’un audiovisual del fons de la família Cuyàs, que tindrà lloc a la 2a planta de l’edifici socioesportiu Perecaus en dues sessions de mitja hora, a les 19 i a les 21.30 h. Seran unes sessions participatives amb l’objectiu de donar a conèixer el valor dels documents fotogràfics com a font per a la història.

. L’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany proposa una Jornada de portes obertes amb visites guiades a l’Arxiu per conèixer les instal·lacions, les tasques que es realitzen i la documentació que es conserva. Els assistents podran veure una petita exposició de documents històrics representatius i una mostra dels diferents fons que custodia l’Arxiu, com el fons del Quart, fons fotogràfics i bibliogràfics, hemeroteca i cartells. A més, es projectarà un vídeo creat amb les imatges del fons fotogràfic del Comú. Les visites seran cada 30 minuts en grups de cinc persones com a màxim, de les 10 a les 13 h i de les 15 a les 19 h.

Des de l’Associació d’Arxivers i Bibliotecaris d’Andorra (ABADA), en representació dels arxivers del país, volem animar a tothom a participar en la festa dels arxius, una oportunitat per conèixer de primera mà la feina dels arxius i els arxivers en la preservació del patrimoni documental d’Andorra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: