Enviat per: abada | 9 febrer 2010

El projecte de digitalització a la premsa

Les biblioteques xifren en 15.500 € el cost de digitalitzar els fons locals

. En un any podrien estar disponibles per ser penjats al portal web conjunt

. El projecte s’ha presentat a la Unesco, que podria sufragar fins a 10.000 €

Una bagatel.la de 15.570 euros. Aquest és el preu que tindria digitalitzar 50.000 pàgines dels fons locals de les biblioteques comunals del país, segons l’Associació de bibliotecaris, arxivers i documentalistes d’Andorra (Abada). Sota el lema Projecte de digitalització de documents en diversos suports que constitueixen el testimoni historicocultural del territori andorrà, l’entitat s’ha presentat al Programa de participació de la Unesco i, si passa el tall i resulta finalment seleccionat, al juliol rebria una subvenció de 10.000 euros que li permetria tirar endavant una iniciativa tan necessària com inajornable. La resta del pressupost previst, fins a arribar als 15.570 euros, els aportaria la mateixa Abada. Al setembre que ve començaria el procés de digitalització –a càrrec de l’empresa madrilenya Tecnodos, que ja ha digitalitzat part del fons de publicacions periòdiques antigues de la Biblioteca Nacional– i en un any estarien disponibles les 50.000 pàgines d’aquesta primera remesa. A partir d’aquí s’obriria una segona i decisiva fase, consistent a penjar els fons digitalitzats al portal web conjunt (www.catalegbiblioteques.ad) per posar-lo a l’abast de qualsevol internauta, que els podria consultar i descarregar en format PDF.

Un primer tast del que podria ser aquesta autèntica mina literària és la Consueta d’Encamp, que des del gener es pot descarregar a través del bloc de la biblioteca d’Encamp (http://bibliotecaencamp.wordpress.com). Segons les previsions d’Abada, altres candidats a formar part del primer desembarcament andorrà a la ciberliteratura són la seixantena de llibres de la col.lecció local d’Encamp –inclosos com ja s’havia anunciat l’Antifoner de Missa de Sant Romà de les Bons, els tres volums de Fotografies antigues i el Recull de goig de la parròquia— així com el fons local de la Massana –una vuitantena de llibres més– i, atenció, el fons Isabelle Sandy dipositat en aquesta mateixa biblioteca.

Cada centre seleccionarà el material que vol digitalitzar, amb màxima prioritat per als documents més deteriorats, els més antics i els rars. Aquest és el molt prometedor panorama que dibuixa el projecte d’Abada en un termini sorprenentment ràpid: segons les previsions, la primera fase hauria de concloure a l’octubre del 2011. I el més sorprenent encara és el cost relativament assumible d’una iniciativa inèdita, pionera i urgentíssima: la literatura andorrana té avui una presència absolutament testimonial a la xarxa. Només cal fer la prova a Google Llibres. El que sorprèn és que en un país on sota la coartada cultural es concedeixen sucoses subvencions a projectes d’utilitat dubtosíssima i a entitats d’activitat quasi clandestina, una empresa com la que plantegen les biblioteques depengui de la generositat de la Unesco. I sorprèn encara més que cap administració vegi la necessitat de destinar la bagatel.la de 15.000 euros a la digitalització de 50.000 pàgines del nostre patrimoni cultural.

cultura@andorra.elperiodico.com

http://www.elperiodicdandorra.com/default.asp?idpublicacio_PK=16&idioma=CAS&idnoticia_PK=685546&idseccio_PK=253&h=

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: